Eerste CoderDojo in Waddinxveen een succes

Op woensdag 11 januari jl. is in Cultuurhuys ‘De Kroon’ met veel succes de eerste CoderDojo in Waddinxveen gehouden. Een CoderDojo is een workshop waarin kinderen spelenderwijs de grondbeginselen van het programmeren krijgen aangeboden, vanuit de gedachte dat deze kinderen er op school en later in hun werk veel plezier zullen hebben van deze opgedane vaardigheid.

De CoderDojo vindt zijn oorsprong in Ierland, maar is inmiddels over de hele wereld uitgewaaierd; in Nederland zijn er al in 60 gemeenten CoderDojo’s opgestart en nu dus ook in Waddinxveen.

Deze CoderDojo in Waddinxveen werd officieel geopend door de wethouder, mevrouw Brigitte Leferink, die zich goed op haar taak had voorbereid. Zij wenste de ‘champions’ (de organisatoren), de ‘mentoren’ (de begeleiders) en de ‘ninja’s’ (de kinderen) een hele leuke en leerzame middag en verrichte vervolgens de openingshandeling door het doorknippen van een lint waaraan ballonnen in de Waddinxveense kleuren zwart en geel waren bevestigd.

 

Voor deze eerste bijeenkomst was gekozen voor het programmeerprogramma ‘Scratch’, dat speciaal voor kinderen is ontwikkeld. Stap voor stap werden de kinderen door Monique Verhoeven (Bibliotheek De Groene Venen) door het programma geleid om zo hun  eigen computerspelletje te maken. De mentoren hielpen de kinderen daar waar nodig, maar ook de kinderen onderling hielpen elkaar.

Vanwege het succes van deze eerste CoderDojo en het aantal geïnteresseerde kinderen – er staan nu al 20 kinderen op de wachtlijst – wordt er hard gewerkt aan een vervolg.

Voor de volgende CoderDojo’s zijn de champions nog op zoek naar mentoren die het leuk vinden om kinderen te begeleiden en enige kennis hebben van programmeren of daarin geïnteresseerd zijn.  Voor meer in formatie kijk op de website www.coderdojo-waddinxveen.nl of stuur een e-mail naar coderdojo@coderdojo-waddinxveen.nl.

Coderdojo’s zijn gratis toegankelijk voor kinderen van  7 – 17 jaar. In Waddinxveen is dit mede mogelijk gemaakt door de Waddinxveense Wijkplatforms, Bibliotheek De Groene Venen, Stichting Vrijwilligerswerk Waddinxveen en Cultuurhuys ‘De Kroon’.

Persbericht

Jongeren leren gratis programmeren bij Coderdojo Waddinxveen

Met ingang van 11 januari 2017 krijgen jongeren in de leeftijd van 7 – 17 jaar de gelegenheid om kennis te maken met de wereld van het programmeren. Een aantal enthousiaste vrijwilligers zijn al geruime tijd bezig om een Coderdojo in de gemeente Waddinxveen op te zetten en de Bibliotheek De Groene Venen heeft zich enthousiast hierbij aangesloten.
Een Coderdojo is een (computer)workshop waar jongeren tussen 7 en 17 jaar kennis kunnen maken met de techniek achter computers en websites. Tijdens een Coderdojo kunnen jongeren op een eenvoudige en speelse manier leren programmeren, websites bouwen, apps maken en nog veel meer. CoderDojo heeft slecht één regel: “Boven Alles: Wees Cool!”, pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen is niet cool.
Programmeren is het lezen en schrijven van de toekomst. Programmeren leert jongeren logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan.
Het concept van Coderdojo bestaat sinds 2011 en is opgericht in Ierland. Inmiddels zijn er wereldwijd, in meer dan 60 landen, meer dan 1500 CoderDojo’s.
In Nederland zijn er op dit moment 43 dojo’s en vanaf januari 2017 dus ook één
in Waddinxveen!

Voor de uitvoering van een dojo zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers (Coderdojo mentoren). Heb je kennis van HTML, Scratch, de Rasberry Pi of andere interessante zaken dan zijn we op zoek naar jou!
Mocht je de kennis (nog) niet hebben, maar zou je wel willen helpen, dan ben je ook van harte welkom.
Voorlopig starten met 1 dojo per maand op de woensdagmiddag.
Datum: woensdag 11 januari 2017
Locatie: Cultuurhuys de Kroon
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
BYOD: Bring your own device. Er zijn eventueel een beperkt aantal laptops beschikbaar.
Toegang is voor jongeren tussen de 7 en 17 jaar en is gratis.
In verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelding gewenst.
Ben je als toekomstige Coderdojo mentor enthousiast geworden dan kun je mailen naar:
coderdojo@coderdojo-waddinxveen.nl

Ben je tussen de 7 en 17 jaar en zou je graag willen deelnemen aan de gratis toegankelijke 1e Coderdojo in Waddinxveen, meldt je dan aan op het emailadres: coderdojo@coderdojo-waddinxveen.nl.
Alle aanmelders ontvangen via e-mail de Nieuwsbrief ‘Coderdojo Waddinxveen’.

Een Coderdojo in Waddinxveen ??

Een klein groepje enthousiaste mensen is gestart met de voorbereiding om in januari 2017 te komen tot een Coderdojo in Waddinxveen.

Een Coderdojo is een (computer)workshop waar kinderen tussen 7 en 17 jaar kennis kunnen maken met de techniek achter computers en websites. Op een Coderdojo kunnen kinderen op een eenvoudige en speelse manier leren programmeren, websites bouwen, apps maken en nog veel meer.Inmiddels zijn er wereldwijd, in meer dan 60 landen, meer dan 1500 CoderDojo’s. In Nederland zijn er op dit moment 26 Coderdojo’s en dus misschien ook in Waddinxveen!

Voor de uitvoering van de Coderdojo in Waddinxveen is het voorbereidingsgroepje op zoek naar enthousiastelingen; mensen die geïnteresseerd zijn in de techniek van computers, mensen die het leuk vinden om samen met jonge mensen een ontwikkeling door te maken. Bij Coderdojo leren jonge en oudere mensen van elkaar. Gezocht wordt daarom naar vrijwilligers (Coderdojo Mentors) met een passie voor techniek in de breedste zin, open staan voor ideeën van andere, ook jongere.Programmeren is het lezen en schrijven van de toekomst. Achter iedere interactie tussen mens en computer zit een code, of je nu een app bouwt, een simulatie maakt van het sterrenstelsel of mensen door social media met elkaar in verbinding brengt. Code is overal. Programmeren leert kinderen logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan. Heb je kennis van HTML, Scratch, de Rasberry Pi of andere interessante zaken dan zijn we op zoek naar jou! We zijn heel benieuwd waar de nieuwe Coderdojo Mentors mee komen.Mocht je de kennis (nog) niet hebben, maar zou je wel willen helpen, dan ben je ook van harte welkom.Als je geen tijd hebt om Coderdojo Mentor te worden kun je ons ook heel goed helpen door je deskundigheid in te brengen of materiaal te sponsoren / doneren. Misschien heb je nog wat oude spulletjes op zolder liggen of schrijft het bedrijf waar je werkt binnenkort materiaal af.

Wij zijn altijd geholpen met: laptops, muizen, toetsenborden, Raspberry Pi, beeldschermen, e.d.

Heb jij iets wat je graag aan ons wilt doneren? Neem dan contact met ons op via onderstaand emailadres.

Ben je tussen de 7 en 17 jaar en zou je graag willen deelnemen aan de gratis toegankelijke 1e Coderdojo in Waddinxveen, meldt je dan aan op het emailadres: coderdojo@coderdojo-waddinxveen.nl.