Eerste CoderDojo in Waddinxveen een succes

Op woensdag 11 januari jl. is in Cultuurhuys ‘De Kroon’ met veel succes de eerste CoderDojo in Waddinxveen gehouden. Een CoderDojo is een workshop waarin kinderen spelenderwijs de grondbeginselen van het programmeren krijgen aangeboden, vanuit de gedachte dat deze kinderen er op school en later in hun werk veel plezier zullen hebben van deze opgedane vaardigheid.

De CoderDojo vindt zijn oorsprong in Ierland, maar is inmiddels over de hele wereld uitgewaaierd; in Nederland zijn er al in 60 gemeenten CoderDojo’s opgestart en nu dus ook in Waddinxveen.

Deze CoderDojo in Waddinxveen werd officieel geopend door de wethouder, mevrouw Brigitte Leferink, die zich goed op haar taak had voorbereid. Zij wenste de ‘champions’ (de organisatoren), de ‘mentoren’ (de begeleiders) en de ‘ninja’s’ (de kinderen) een hele leuke en leerzame middag en verrichte vervolgens de openingshandeling door het doorknippen van een lint waaraan ballonnen in de Waddinxveense kleuren zwart en geel waren bevestigd.

 

Voor deze eerste bijeenkomst was gekozen voor het programmeerprogramma ‘Scratch’, dat speciaal voor kinderen is ontwikkeld. Stap voor stap werden de kinderen door Monique Verhoeven (Bibliotheek De Groene Venen) door het programma geleid om zo hun  eigen computerspelletje te maken. De mentoren hielpen de kinderen daar waar nodig, maar ook de kinderen onderling hielpen elkaar.

Vanwege het succes van deze eerste CoderDojo en het aantal geïnteresseerde kinderen – er staan nu al 20 kinderen op de wachtlijst – wordt er hard gewerkt aan een vervolg.

Voor de volgende CoderDojo’s zijn de champions nog op zoek naar mentoren die het leuk vinden om kinderen te begeleiden en enige kennis hebben van programmeren of daarin geïnteresseerd zijn.  Voor meer in formatie kijk op de website www.coderdojo-waddinxveen.nl of stuur een e-mail naar coderdojo@coderdojo-waddinxveen.nl.

Coderdojo’s zijn gratis toegankelijk voor kinderen van  7 – 17 jaar. In Waddinxveen is dit mede mogelijk gemaakt door de Waddinxveense Wijkplatforms, Bibliotheek De Groene Venen, Stichting Vrijwilligerswerk Waddinxveen en Cultuurhuys ‘De Kroon’.

Geplaatst in Uncategorized.